Rok osmý – 22.6. a 29.6.2024: Sklizeň hrášku

22.6.2024 a 29.6.2024

Hlavní výsevy a výsadby máme za sebou a v podstatě ihned nastává období větších sklizní. Pro první týden jsme se rozhodli začít hráškem. Zatím jenom jeden záhon s odrůdou „Oskar“, protože hrášek na druhém záhoně vypadá, že ještě týden potřebuje. Stejně jako po minulé roky jsme rostliny hrášku vytahali, naložili do kolečka a odvezli k lavičce, kde jsme se pustili do trhání lusků. Je to výrazně méně pracné, než kdybychom klečeli u záhonu a lusky sklízeli tam. Výhodou námi pěstované odrůdy „Oskar“ je právě to, že dozrává skoro rovnoměrně, resp. dá se sklízet najednou. Někdo raději pěstuje odrůdy, které se sklízí průběžně a sklizeň se tak rozloží do delšího období. Nám u dřeňového hrášku vyhovuje právě to, že ho můžeme sklidit najednou, vyloupat a zamrazit. Je to sice několik hodin práce a celkem nálož najednou, ale zase máme zásobu hrášku na celý rok. Pěstujeme dva záhony hrášku, ale tento rok máme už po sklizni z prvního záhonu pro sebe dost. Sklizeň z druhého záhonu se asi budeme snažit někde udat.



Už od začátku tyto sezony jsem přemýšlel, že v porovnání s předchozími roky je nápor od slimáku nějaký menší (nebo se mi to jenom zdá) a myslel jsem si, že jich je méně. Při trhání rostlin hrášku ze záhonu jsem byl vyveden z omylu. Slimákům se ve vlhku a stínu pod hráškem asi hodně líbilo, protože jich na záhonu byli desítky a některé fakt vypasené. Po vytahání rostlin se vystaveni pálícímu slunci samozřejmě snažili dost pryč. Když jsme dočistili hrášek, tak už jsme na záhonu neviděli ani jednoho.

My jsme pak do záhonu po hrášku vysévali zelené hnojení. Měli jsme ještě starší luskoobilní směs a hodně ozimé řepky. Tak jsme to všechno smíchali, udělali řádky a vyseli. Na záhon jsme pak zpátky naházeli rostliny hrášku zbavené lusků, jako jakýsi mulč. Ten sice rychle ze záhonu zmizí, ale do té do by už mohlo zelené hnojení vyklíčit. Udělali jsme to tak minulý rok a fungovalo to.

Sklizeň hrášku nám zabrala většinu dne, ale chtěli jsme udělat i něco jiného. Už dlouho jsem se chystal na vyčištění záhonů, kde jsme minulý rok pěstovali brambory. Mulč ze záhonů jsme přemístili na jiné záhony, ale nějaké brambory tam pořád zůstaly a celkem hezky vyrostly. Akorát že po odstranění mulče a odkrytí půdy se příroda postarala o její opětovné pokrytí různým porostem a asi nejvíc bylo divokého salátu. Na ten jsem koukal a říkal si, že bych ho měl vytahat, dokud je ještě relativně malý. Jinak dokáže vyrůst fakt hodně. No jenomže při spoustě jiné práce jsme na to samozřejmě neměli čas, takže porost divokého salátu vypadal celkem odstrašujícím dojmem. Protože tam ale máme brambory-dobrovolníky a manželka chtěla něco z nich sklidit, spojili jsme sklizeň brambor s čištěním záhonů. Že čtyř zarostlých záhonů jsme vyčistili jeden a manželka nakopala skoro jeden devítilitrový kbelík brambor. Není to špatné, na to, že jsme s nimi ani nepočítali a jsou to v podstatě zapomenuté, nebo moc poškozené brambory, které jsme tam nechali. Na vyčištěný záhon jsme pak vyseli zelené hnojení. Zase luskoobilní směs v kombinaci s ozimou řepkou. Takto bychom rádi pokračovali záhon po záhonu, až uděláme všechny čtyři.



Ještě nám zbylo trochu sil na práci, tak jsme se rozhodli vyplít petržel, kde už byl taky pořádný prales. Hlavně petržel nebylo skoro ani vidět, i když tento rok je celkem hezká. Plevel jsme vytahali a hodili na část záhonu, kde měl být pastinák. Ten ani z druhých výsevů nevyšel. Důvod neznámý. Asi otestuji semínka na klíčivost.

Co se týká sklizní, tak kromě hrášku to bylo trochu jahod, které už ale v podstatě končí. Začíná ale další ovoce. Dobře nám zaplodil jeden keř angreštu, muchovník má taky hezkou násadu plodů a začínáme sklízet první maliny. Kromě ovoce to bylo ještě trochu zeleniny. Sklidil jsem asi zbytek ředkviček a manželka vytáhla pár mrkví (vypadá dobře), kopru a natrhala listovou zeleninu. Akorát tak pro nás přes týden.




Druhý týden jsme jeli nejdřív na chalupu. Minulý víkend jsme strávili celý na zahradě a na chalupu ani nejeli. Tento týden jsme chtěli dohnat nějaké práce na chalupě a taky jsem chtěl vidět, jak to tam vypadá. Zeleninové záhony vypadají dobře. Na chalupě pěstujeme cukrový hrášek a menší sklizeň nás čekala i tady. Jenom konstrukci pro popínání budeme muset udělat trochu lepší, nebo dělat řidší výsevy.

Druhé výsevy ačokči, okurek a fazolí dopadli celkem dobře. Sice u okurek máme v každém hnízdě jenom po jedné rostlině z pěti semínek, ale aspoň že tak. Fazole fajn, jenom nevím, jestli druhé výsevy u nově koupené odrůdy teď dopadli, nebo ne. Pro jistotu jsem k nim hodil po dva semínka naší vlastní fazole „Borlotto“ a vyklíčili právě jenom dvě rostliny v každém hnízdě. Nejlépe asi dopadla ačokča, kde vyklíčilo více semínek. Rostliny se už začaly tlačit z krytů ven, tak byl nejvyšší čas je vysvobodit.



Za ty dva týdny hodně vyrostla i rajčata. Už by to chtělo sklidit česnek (uvidíme příští týden) a udělat jim pořádné konstrukce na pnutí. Jinak tam bude houština, kde nebude kam položit nohu. To by byla taky možnost, ale vzhledem k tomu, že tam je dost vlhko, tak bych rostliny raději nenechal válet jenom tak po zemi. Zkontroloval jsem i jak to vypadá u odrůdy „Stupické polní rané“. Očekávat zralý plod by asi bylo moc, ale je tam pár už celkem dost velkých rajčat a zdá se mi, že pomalu začínají chytat barvu.

Pak jsme ještě na chalupě chvíli dělali nějaký úklid stavebního materiálu po rekonstrukci střechy. Pokosil jsem už poměrně hustý porost kolem zeleninových záhonů a vyčistil kopřivy kolem rybízů. Na první pohled vypadal rybíz na sklizeň, co manželka i začala dělat, ale pak toho nechala. Většina rybízu ještě potřebuje dozrát. Takže asi máme příští týden pracovní plán hotový. Po obědě jsme pak raději vyrazili na zahradu, kde nás čekala ještě spousta práce.

Na zahradě jsme pokračovali ve sklizni hrášku. Tentokrát druhý záhon s odrůdou „Kelvedon Wonder“. Minulý týden ještě hrášek vypadal, že ke sklizni moc nebude, tento týden naopak část záhonu vypadala, že už je pozdě. Zase jsme vytahali skoro všechny rostliny a zase jsem se podivoval nad hordou slimáků využívajících vlhko a stín. Hora rostlin na kolečku byla možná větší než minulý týden. To může být ale hodně relativní, jak jsme za chvilku zjistili. Oproti odrůdě „Oskar“ totiž odrůda „Kelvedon Wonder“ ne jenom že dozrává méně rovnoměrně, ale i kvalita lusků je dost variabilní. Řekl bych, že více práce při stejném, nebo možná horším výsledku, co se týká velikosti úrody. Na konci trhání lusků jsem se rozhodl, že tuto odrůdu už pěstovat nebudeme a sklidil jsem i zbytek rostlin, co jsem na záhoně nechával pro semínka. Stejně jako minulý týden jsme na vyčištěný záhon vysévali zelené hnojení. Stejný mix jako minule, ale tentokrát jsme už nedělali řádky, jenom jsem rozhodil semínka volně po záhonu a hodil na ně očesané rostliny hrášku bez lusků. Na záhonu z minulého týdně už byl mulč hodně suchý. Dosypal jsem tam vyloupané lusky taky z minulého týdne, jako doplňkový mulč i hnojení.




Po sklizni hrášku jsme měli čas tak akorát udělat menší sklizně. Zase něco málo ovoce. Zbytek jahod, muchovníku a angreštu. Manželka opět nakopala něco brambor, natrhala listovou zeleninu a vytáhla mrkev a poprvé i cibuli. Jedno i druhé vypadá hodně dobře. Už teď se těšíme na sklizně.


Pře odjezdem domů jsem ještě prošel zahradu a udělal pár fotek. Něco vypadá dobře, něco moc ne. Ale tak je to vždy. Začínají se tvořit malé cuketky, tak příští týden už možná něco sklidíme. Hezky se kouká na záhon s keříkovými fazolemi. Už jsem je pěstovat nechtěl, jenom trochu na zachování odrůdy. Tento rok fazole vypadá, jako by se mně snažila přesvědčit, že jsem udělal chybu a pěstovat bych ji měl. Průběh počasí je ale zatím hodně příznivý, a i tak je rozhodující sklizeň, která byla pro nás u keříkových fazolí posledních pár let problematická. Fazole bohatě kvete a už je vidět i pár malých lusků.



Příští týden náš čekají další sklizně. Asi budeme sklízet na chalupě rybíz a na zahradě vypadá zralý na sklizeň česnek. Kromě toho samozřejmě spousta jiné práce. Bude ale prodloužený víkend, co by mohlo trochu pomoct.