Rok osmý – 31.8.2024: Sklizeň brambor

31.8.2024

Tento víkend začal přesně podle plánu. Vybrali jsme se na zahradu sklízet brambory. Podle předpovědi počasí mělo být zase dost horko, takže stejně jako minulý týden jsme začali se sklizněmi (manželka) a já jsem šel kosit. Kosení jako obvykle nic moc. Tráva suchá a slehlá na všechny strany.

Sklizeň tento týden slušná. Zase hlavně rajčata, ale po čase i cukety akurátní velikosti a asi poslední sklizeň (mladé) kukuřice tuto sezonu. Ještě tam nějaké klasy jsou, ale už budou trochu tvrdé na uvaření. K tomu nějaké maliny a kytice slunečnic pro radost.

Ta hlavní práce nás ale teprve čekala. Byl jsem zvědavý, jak bude sklizeň brambor vypadat. Nějakou představu jsme měli, protože manželka už nějakou dobu nové brambory sklízí, ale byl jsem zvědavý na celkovou sklizeň. Přijde mi, že tento rok bramborám uschla nať nějak brzo. Nebo ji brzo sežrali mandelinky, kterých tento rok bylo nejvíc od začátku pěstování. Začali jsme záhony s fialovou odrůdou brambor. Ještě minulý rok jsme měli dvě odrůdy, „Rosara“ a „Esmee“. Tento rok jsme si chtěli nechat už jenom odrůdu „Rosara“, ale tak to vypadá, že jsme to popletli a nechali si odrůdu „Esmee“. Aspoň podle sklizně to tak vypadá. Jinak brambory hezké a ani nejsou moc poškozené.


Jedna odrůda a dva záhony tedy dobrý. Na dalších dvou záhonech jsme měli žlutou odrůdu „Adéla“. Začátek mi přišel dost slabý. Brambory vypadaly menší než u předchozí odrůdy. Minimálně ty v seně. U této odrůdy jsme už minulý rok konstatovali, že daleko hezčí brambory jsou ty, co mají přímý kontakt s půdou. To se potvrdilo i letos. Navíc když jsme zahrabali do půdy, tak jsme nacházeli o dost víc, a hlavně větších brambor. Takže sklizeň komplikovanější než u předchozí odrůdy, a to i kvůli tomu, že jsme ještě na záhonech měli pod mulčem ochranné pletivo proti hlodavcům. Jak jsem už ale psal, tento rok byly škody hodně malé (pár okousaných brambor). Zpočátku jsem si myslel, že když u této odrůdy naplníme menší přepravku, tak budeme rádi. Ale skončilo to tak, že nám přepravky nestačili a museli jsme si pomoct nádobou, kterou používáme na shromažďování zbytků ovoce a zeleniny a vždy přes víkend ji vyklopíme na kompost. I s velikosti brambor to nebylo špatné, když to porovnáte s fialovou odrůdou na fotce níže. Takže se sklizní jsem v podstatě spokojený. Byla lepší, než jsem předpokládal, i když už jsme měli brambor asi i víc.


Při sklizni brambor jsme objevili rajčata, která se samovýsevem dostala na nový záhon pro topinambury. Samozřejmě rajčata nevyrostla přes noc, ale doteď jsme si je nějak nevšimli. Vyrostla ze semínek, která se tam před několika lety dostala, když jsem házel na záhon s dýněmi zbytky rostlin rajčat. Pak jsme plochu zakryli silážní plachtou a tento rok jsme tam udělali záhon pro topinambury. Semínka si nějaký ten rok počkala a tento rok tam máme pár rostlin. Vypadá to na divoká rajčata žluté i červené barvy. Tento rok těchto rajčat ze samovýsevu máme po zahradě na více místech a některá jsou více než hezká. Např. žlutá divoká rajčata na místě bývalých rajčatových záhonů jsou o něco větší než ty letos plánovaně vysazené. Už jsme si pár plodů uchovali na semínka. Možná za pár let selekce budeme mít divoká rajčata velikosti, že budou moci nahradit klasická cherry rajčata.


Sklizeň brambor nám vzala většinu sil, takže na další práce na zahradě nebylo ani pomyšlení. Bylo i dost hodin, a ještě bylo potřeba odvést brambory na chalupu k uskladnění. Původně jsme měli v plánu je roztřídit, ale už nezbyla chuť, takže jsme je jenom umístili v přepravkách do chalupy a šli sklízet, co bylo potřeba. Já jsem začal u rajčat, kde se našlo pár plodů od odrůd „Sunviva“ a „Resibella“. V porovnání se zahradou nic moc, ale to nám ani nevadilo. I tak máme rajčat pro sebe více než dost. Po rajčatech jsem se přesunul na ačokču, které bylo zase hodně. Chtělo by to pro ni najít větší využití. Roste dobře, parádně plodí a nevypadá to, že by ji trápily nějaké nemoci. Jenom to není okurka no … Ty okurky letos fakt bída. Teď jsme na chalupě sklízeli první, ale jsou celkem hořké. Jinak ale pořád bohatě kvetou, tak uvidíme. Manželka sklízela suché fazolové lusky, kterých je každým týdnem víc. Fazole se letos povedla na zahradě i chalupě.


Tak dnes to bylo rychlé. Prostě sklizeň brambor, která zabrala většinu dne i našich sil. Příště máme v plánu jet nejdřív na chalupu a probrat brambory. To bude asi dělat manželka a já se konečně dostanu k pracím, které jsem dlouho odkládal. Jsou to práce kolem rekonstrukce a výstavby baráků, takže nic moc na reportování. Další týdny uvidíme, co nám naše pozemky přinesou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *